Sant Joan de Vilatorrada

Sant Joan de Vilatorrada és un municipi situat al sector de ponent del Pla de Bages, a tres quilòmetres de Manresa, la capital de la comarca. En l'àmbit demogràfic, Sant Joan de Vilatorrada és el segon municipi més important del Bages i és la porta d'entrada a la comarca pel sector oest, una zona de gran interès industrial, paisatgístic i natural. Travessant Sant Joan de Vilatorrada, de ponent a llevant, hi ha el torrent del Canigó, que ens indica amb el seu curs el turó del Collbaix.  El poble, a més, voreja el riu Cardener i està envoltat pels turons de Costarrodona i Vilatorrada. 

Dintre del municipi del mateix nom, han coexistit al llarg de la història dos pobles d'origen rural i agrícola: Sant Martí de Torroella, que encara conserva aquests trets, i Sant Joan de Vilatorrada, de caràcter més urbà pel seu desenvolupament industrial i de serveis.  

L'entrada en funcionament, al nucli de Sant Joan, de les fàbriques tèxtils Borràs, Burés - coneguda com la fàbrica del Mig- i Gallifa -avui recuperada com a centre cultural- va suposar la primera onada immigratòria important del municipi de gent procedent d'altres nuclis del terme -Sant Martí i Joncadella- i de municipis i comarques propers. Al mateix temps, al lloc d'alguns dels antics molins del Cardener s'instal·laren fàbriques, com la d'El Paperer, El Molinet i la de Can Canals. D'aquesta manera, el procés d'industrialització va tenir un gran pes al municipi després que els masos agrícoles esdevinguessin segles enrere la forma predominant de poblament. Sant Joan de Vilatorrada, a més, continua comptant en l'actualitat amb una indústria viva diversificada i consolidada. 

Gràcies a aquest patrimoni industrial, els actius històrics i culturals i els elements de gran valor natural que envolten el poble, Sant Joan de Vilatorrada manté una personalitat moderna i pròpia i una vitalitat econòmica, comercial, social, cultural i esportiva rica i diversa. Així doncs, el poble és urbà als peus del Mas Sant Joan, Llobet i Vilatorrada; rural a Sant Martí i Joncadella i el seu Santuari; i natural amb els entorns del Collbaix, Moncunill, el Torrent del Fondo i el Camí de la Sal que va a Cardona.