Energia

Gasogen de Cal Pasqual

Igualada

El Gasogen de Cal Pasqual va ser una instal·lació de generació d'energia que es posà en funcionament després de la Guerra Civil Espanyola, en uns anys d'escassetat d'energia elèctrica. El gasogen obtenia gas pobre que s'emprava com a combustible per fer funcionar els telers i donar llum a la fàbrica tèxtil de cal Pasqual, on es produïa tela de matalàs i tela per a camiseria. També cedia corrent elèctric per il·luminar l'interior de la veïna l'escola dels Germans Maristes durant les hores en què es produïen talls d'electricitat a conseqüència de les restriccions.

A Cal Pasqual es cremava fusta procedent de la Seu d'Urgell a la caldera o cambra de combustió. Els gasos emesos per la combustió passaven per uns tubs als filtres, plens de carbó de coc, on es purificaven les partícules sòlides en suspensió amb objectiu de no malmetre el motor. Aquest, connectat a un alternador, tenia una potència de 240 cavalls. El gasogen va funcionar fins l'any 1955, quan es van acabar les restriccions.

Per visitar aquest espai, cal concertació prèvia, trucant al 93 804 67 52 o escrivint a m.igualada@diba.cat (Museu de la Pell d’Igualada i Comarcal de l’Anoia).
Les visites únicament es fan de dilluns a divendres, no festius, en horari de matí.

Compartir