Ecomuseu-Farinera

Castelló d'Empúries

La Farinera de Castelló d’Empúries és una de fàbrica de farina d‘inicis del s. XX, convertida en un museu, que conserva in situ tota la maquinaria pròpia del procés industrial de transformació del blat en farina. Accedir a les sales del museu ens transporta a un període en que els imponents molins de cilindres molien el blat per tal d’obtenir una farina de gran qualitat, que podia conservar-se fins a tres meses i que per primera vegada era blanca i fina. La gran transformació en la producció de farina va venir de la mà del sistema austrohongarès aparegut a Budapest en 1837 i que poc a poc es va anat estenent-se per Europa, transformant els vells molins fariners en noves fàbriques en les que el blat seguia un complex sistema de producció fins a obtenir la farina.

A finals del segle XIX a Castelló d’Empúries seguia actiu el molí del Mig, un dels tres molins fariners medievals que feien girar les seves moles emprant l’aigua que circulava pel Rec del Molí. Gràcies al impuls empresarial dels seus nous propietaris, la modernitat arriba a la vila i el vell molí agafà l’alçada necessària per allotjar el nou sistema de producció: molins, elevadors, plansichters... turbina i moviment... fusta i metall... soroll i aroma de farina acabada de moldre... blat i més blat... Cada dia es molien 20.000 kg de blat.

Han passat cent anys i la fàbrica segueix aquí, avui convertida en museu, un museu que convida a conèixer no solament aquest impressionant sistema de producció sinó també la energia de l’aigua i la seva turbina Francis, la importància del blat i de la farina per obtenir els diferents tipus de pa que mengem i com la humanitat ha transformat el blat durant els 10.000 anys que fa que se alimenta d’ell.

El museu us ofereix també la visita al seu espai EmpordàNA’T, en el que podreu introduir-vos en el excepcional entorn natural.

Avantatges Club Xatic

2 x 1 en l'entrada

Com arribar-hi

Autopista AP-7, Barcelona-França, sortida Figueres-Roses, amb connexió amb la carretera C-260 direcció Roses. RENFE: línia Barcelona-França, estació de Figueres; connexió amb els autobusos de la SARFA de Figueres a Castelló d’Empúries.

Del 14 de setembre fins al 21 de juny 
Dimecres-diumenge 10 a 14h i 16:30 a 19h

Del 22 de juny al 13 de setembre 
Dilluns-diumenge 10 a 14h 17 a 20h
 
Dies de tancament
1 i 6 de gener
11 de setembre, excepte en cap de setmana i ponts
25 i 26 de desembre
 
Jornades de portes obertes
La Candelera, 2 de Febrer
Dia Internacional dels Museus, 18 de maig
La Festa Major de Sant Llorenç, 10 d’agost
Jornades Europees del Patrimoni, octubre
Setmana de la Ciència, 2n diumenge de novembre

EXPOSICIÓ PERMANENT GENERAL
Individual: 3,70 €
Grups (mínim 20-màxim 50 pers.): 1,60 €/pax.
Grups Tour operators: 2,65 €/ persona

EXPOSICIÓ TEMPORAL
Gratuïta

ESPAI EMPORDÀNA’T
Gratuïta
Visita guiada: 0.50 €/ persona

Compartir