Medi Ambient

Centre d'interpretació de la presa de la Baells

Cercs

L’embassament de La Baells va ser inaugurat al 1976. Té com a primera finalitat regular l’aigua del riu Llobregat i emmagatzemar-la per tal de garantir els subministraments d’aigua de boca, usos domèstic, industrials i de regadiu a l’àrea metropolitana de Barcelona. Es va construir aprofitant el congost que li dóna nom i recollint les aigües del riu Llobregat i de la riera de Vilada.

La presa de volta, en doble curvatura, està dissenyada per contenir 115 Hm3 d’aigua i preveure, amb els tres nivells de desguassos (inferior, mitjà i superior) l’evacuació de grans quantitats d’aigua. Un equip humà s’encarrega de manera permanent de garantir la seguretat i el bon funcionament d’aquesta infraestructura que, amb el pas dels anys, va incorporant sistemes tècnics de control automàtic.

L’embassament de la Baells es un bé comú, avui propietat de la Generalitat de Catalunya i gestionat per l’Agència Catalana de l’Aigua. El Llobregat és el riu més treballador del món, és el nervi de Catalunya, és el riu pre-industrial i industrial. Al llarg del seu curs, travessa un paisatge canviant, humanitzat al llarg del temps i caracteritzat per la presència d’una gran varietat de recursos.

Com arribar-hi

Seguint la carretera C-16, després del túnel de Berga agafar el trencant a mà dreta que porta cap a Vilada. Aproximadament a 4 Km, trobareu el desviament a mà dreta per arribar a la presa.

Per grups i escolars cal fer reserva. Per visites de públic general cal consultar la web del Museu de les mines de Cercs (www.mmcercs.cat).

4,10€
 

Compartir