Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant

Mar o muntanya???  

Els que visiten Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant no han d'enfrontar-se a aquest dilema.  La combinació d'aquests elements és. precisament, el que caracteritza a aquest municipi i el dota d'una oferta variada de paisatges i activitats, atractiva per a tots els gustos i públics, especialment per a les famílies.  I és que el municipi està format per cinc nuclis de població, tres a l'interior, Vandellòs, Masboquera i Masriudoms; i dos al litoral, l'Hospitalet de l'Infant i l'Almadrava.

Una altra de les característiques de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant és que compta amb un ric patrimoni històric-cultural i natural i amb un ampli ventall d'activitats esportives.

Les platges

La marca l'Hospitalet de l'Infant i la Vall de Llors disposa de quatre platges: la de l'Almadrava, l'Arenal, la Punta del Riu i el Torn.  Són platges llargues, de sorra fina i aigües transparents, ideals per a la pràctica de tot tipus d'esports.

Totes tenen el certificat de qualitat ambiental EMAS i les tres últimes, la Bandera Blava de prestigi internacional.  La del Torn llueix a més la bandera Ecoplayas.

La Platja de l'Arenal és la més gran de l'Hospitalet de l'Infant i la més propera al poble.  S'hi troba la Base Nàutica i hi ha servei de guarderia per als més petits.

La Platja de la Punta del Riu està al costat del port esportiu de l'Hospitalet.  També és molt aconsellable per a la pràctica dels esports nàutics.  Al seu costat està situada la desembocadura del riu Llastres, un bon exemple de zona humida mediterrània.

La Platja del Torn, platja nudista de renom internacional, es distingeix per les seves dunes i la seva vegetació.  Forma part d'un espai d'interès natural anomenat La Rojala.

L'Almadrava es troba al nucli que porta el mateix nom i es caracteritza per les seves cases planques.  Com la de l'Arenal i la de la Punta del Riu, compta també amb un agradable passeig marítim.

 

 

Cultura

A més d'uns paisatges espectaculars de mar i muntanya, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant pot presumir de comptar amb un ric patrimoni històric-cultural, capitalitzat per l'hospital gòtic de l'Hospitalet de l'Infant i la torre medieval de Vandellòs.

Per posar en valor el centre històric de l'Hospitalet i l'hospital, s'han realitzat recentment uns treballs de rehabilitació del conjunt monumental, que data del 1344 i està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

Gràcies a aquests treballs, els visitants poden admirar les estructures medievals encara visibles i l'entorn que s'albirava des de l'escala que s'ha construït en una de les torres.

També podran gaudir de l'espectacle audipvisual (mapping) que es projecta a la façana.  Una proposta d'experiència sensorial i moderna mitjançant la qual s'explica la història de la zona, des de la prehistòria a l'actualitat, així com la construcció i remodelació de l'hospital.

Per als amants de la història, s'organitzen durant l'estiu visites guiades a una part de les fortificacions de la Guerra Civil existents a la zona.

 

 

Antic Molí d'Oli

Les visites guiades a l'antic molí de Vandellòs, convertit en Centre d'Interpretació de l'Oli, és també una experiència molt recomanable.  En aquest lloc, el testimoni dels moliners i l'antiga maquinària transporten al visitant a temps passats en què la fabricació de l'oli d'oliva era tot un procés artesanal.

 

 

A Vandellòs també val la pena visitar Ca la Torre, la casa pairal més significativa del poble que actualment acull un centre d'interpretació de la història del poble i l'arxiu històric municipal; i la torre de defensa medieval, declarada Bé Cultural d'Interès Nacional, que està situada al costat.

 

 

Esports

Les possibilitats de fer esport a l'aire lliure i a l'interior són múltiples en aquest municipi, gràcies al clima, la geografia i l'àmplia oferta d'instal.lacions esportives.

A les platges s'hi pot jugar a diversos esports a la sorra (voleibol, futbol, etc) i practicar activitats nàutiques.

A les instal.lacions del port esportiu s'hi ofereixenactivitats com windsurf i vela; i a la Base Nàutica, ubicada a la Platja de l'Arenal, caiacs, ski bus, pàdel surf, snorkel, submarinisme, etc.

Per als aficionats a l'snorkel i al busseig, precisament, l'Ajuntament posa en servei a l'estiu unes rutes submarines que permetran als banyistes apreciar el patrimoni natural submergit, que alberga praderies de posidònia de gran valor ecològic.

D'altra banda, a pocs quilòmetres de les platges, es poden recòrrer els camins de la Vall de Llors (vall dels llorers) a peu o amb bicicleta, a través de senders ben senyalitzats (més informació a: www.hospitalet-valldellors.cat i www.rutesbtt.cat). A les muntanyes del municipi es brinden, així mateix, diverses vies d'escalada esportiva, a més de dues vies ferrades de cert nivell i visitades per escaladors de tot arreu:  la de Serres del Mestral i la de l'Aigua al Coll (més detalls a www.serresdelmestral.cat).

Els amants del golf, a més, poden trobar a la zona un dels millors camps de pitch&putt de Catalunya; i els de la hípica, un centre d'equitació a Masboquera.