Riba-roja d'Ebre

Riba-roja es troba situada a la riba dreta de l’Ebre, sobre una terrassa fluvial de gres i argila vermella, a 76 metres d’alçada sobre el nivell del mar. Els carrers del nucli antic són estrets, esglaonant-se per la banda de ponent des de la roca de la Campana fins a la zona propera del riu. El mirador de la Pena constitueix una de les fites de l’antic poble emmurallat.

Al Nucli Antic es localitza l’església parroquial de Sant Bartomeu, ampli edifici barroc construït per l’orde de l’Hospital i finalitzat el 1789. Es configura amb absis poligonal, transsepte i absidioles poligonals i cúpula sobre el creuer. Compta amb un campanar de planta quadrada. Entre els carrers antics de la vila hom pot esmentar el de les Voltes i el de l’Església. Entre el carrer del Portal i el de la Pena hi ha una sortida al riu. Destaquen també a la zona els perxis o passadissos coberts.

També hi ha les restes de l’antic castell templer/hospitaler i de l’antiga presó, localitzada als baixos del mateix conjunt, que compta amb un projecte de recuperació. Moltes cases de la part antiga de la vila tenen llindes del segle XVIII: se’n destaca una de decorada a l’interior amb pintures pompeianes. Destaquen cases pairals d’interès com Ca Janot i Ca Morício.

 

Compartir