Manresa

Només cal fer un breu recorregut per la història de Manresa, per adonar-se que és una ciutat industrial. Al segle XIV, amb l’arribada de l’aigua del canal de la Sèquia, la ciutat va saber aprofitar la conjuntura dels mercats colonials per especialitzar-se en la producció de seda, velers i vetes. 

A finals del segle XIX, Manresa es va incorporar al món dels vapors amb la construcció de la Fabrica del Remei, predecessora de la magnífica Fàbrica Nova, de l’empresari Bertrand i Serra. En aquest recinte industrial, format per un total de 23 edificis, hi van arribar a treballar fins a 2.500 persones i va ser tot un símbol de la mà d’obra femenina en el sector tèxtil. 

L’arribada de l’electricitat va propiciar el naixement de nous sectors industrials, com ara la indústria farinera, que va deixar bonics edificis modernistes, com la Farinera Albareda, que encara segueix en actiu, o bé la Farinera “La Florinda”, actual seu de la Policia Local de Manresa.

D’altra banda, l’aparició de la petita burgesia industrial, va afavorir la creació de petits tallers, fàbriques i altres edificis d’estil modernista als carrers que formen els eixos principals de la ciutat.

No obstant, al ser una ciutat en constant desenvolupament, molts dels edificis que antigament formaven part de la indústria manresana, actualment compleixen altres funcions, com és el cas de l’antiga Fàbrica de seda Balcells que és la seu del Conservatori Municipal de Música; l’edifici de l’Escorxador, que és la biblioteca Universitària; o bé els Dipòsits Vells, que antigament asseguraven la potabilitat de l’aigua, i als anys 90 es van rehabilitar com a Museu de la Tècnica de Manresa.

 

 

Oficina de Turisme de Manresa Via de Sant Ignasi, 40, baixos
08241
Compartir