La Pobla de Lillet

Els orígens de La Pobla de Lillet es remunten a l’ any 1297 quan Ramon d’Urtx i el seu fill Hug de Mataplana atorguen a la vila la carta de població i comença la seva construcció.

A l’època medieval l’activitat de la vall era principalment agrícola i ramadera, fins que s’inicià el procés d’industrialització al s.XVIII. A principis del s.XIX hi hagué una crisi molt important, de la qual el poble es va refer amb l’ arribada de la indústria cotonera i l’explotació de les mines de carbó. Aquest procés d’ industrialització arriba al seu màxim esplendor durant la primera meitat del s.XX, quan prosperen les serradores i les fàbriques tèxtils i el municipi creix en nombre d’ habitants. En aquest moment apareix un personatge clau, Eusebi Güell, fundador de la fàbrica cimentera Asland al paratge del Clot del Moro, molt a prop de La Pobla.

En aquella època es produeixen grans avenços: l’arribada de la llum, la nova carretera, el telègraf…I amb la fundació de la fàbrica, la construcció del Tren del Ciment, que servia tant per a proveir-la de carbó com per distribuir el producte acabat cap a altres contrades i posteriorment també donant servei a passatgers.

Ben avançat el s.XX, els sectors de la mineria i del tèxtil tornaren a ser la clau de l’activitat econòmica, fins que les crisis econòmiques dels anys 70 varen portar al seu enfonsament. Actualment, un cop superat aquest període de crisi, l’activitat econòmica s’ha recuperat amb la reconversió cap als sectors del turisme i dels serveis.

 

 

Estació de Tren de La Pobla de Lillet - Oficina de Turisme
08696
Compartir