Castelló d'Empúries

Castelló d’Empúries conserva l’encant del seu traçat medieval i els vestigis d’aquesta època, en que va tenir la seva màxima esplendor.

Al s. XI per diferents raons els comtes d’Empúries varen traslladar la capital del Comtat, i la seva residència, de la grega i romana Sant Martí d’Empúries a la “Vila Castillione” i nova vila comtal: Castelló d’Empúries. D’aquest segle data, la consagració oficial de l’església de Santa Maria. Les tres naus gòtiques s’aixecaren a finals del segle XIII. La façana, amb la seva magnífica portalada, data de principis del s. XV, i el retaule de la Mare de Déu de la Candelera, de finals del mateix segle.

Dels primers temps medievals també es conserven quasi intactes la torre del campanar (romànica i de transició), la pica baptismal (s. XI), el portal de la Gallarda i la base de les Muralles o fins i tot el pont Vell, que es podria catalogar de finals del s. XIII.

El centre històric monumental conserva, encara, les places porxades i els noms dels carrers que fan referència a l’activitat que s’hi desenvolupava: carrer del Bordell, la plaça de les Cols, del Vi, de l’Oli , de les Gallines, etc. Entre els barris hi ha el Call Jueu, el del Temple, en honor als cavallers de l’Ordre, el Botxí, Sant Llàtzer, etc.

Són nombrosos els altres edificis que també es poden veure, i que tot i començats en època medieval, són acabats al s. XVII i S. XVIII. Trobem, així, molts convents i edificis civils.

Turisme - Sant Francesc, 5-7
17486
Compartir