Bellmunt del Priorat

Bellmunt del Priorat és un petit municipi de la comarca del Priorat, situat a pocs quilòmetres de la capital de la comarca, Falset. Bellmunt està envoltat de vinyes i mines, i és que durant el segle XX la comarca del Priorat fou un dels centres miners més importants de Catalunya, el primer en la mineria del plom. De fet Bellmunt fou el principal centre miner de la conca minera que s’estén entre els termes municipals de Falset, Bellmunt del Priorat i El Molar, amb gairebé una vintena de mines.

Els orígens del poble són medievals, època en la qual, part del terme municipal formà part de l’antic priorat de la cartoixa d’Escaladei. El visitant, passejant pel poble podrà veure un dels edificis més significatius, que és l’església parroquial de Santa Llúcia, que fou construïda entre finals del segle XVIII i els inicis del segle XX, i és d’estil neoclàssic, amb alguns trets barroquitzants. 

A més, el visitant també es pot passejar per l’antiga colònia minera, un barri dins del poble construït per la principal companyia minera establerta al municipi, Minas del Priorato S.A. Allí era on habitaven els miners i les seves famílies, i també on hi havia alguns dels serveis de la companyia minera com l’economat.