Balaguer

Situada a 233 m d’altitud, al voltant del riu Segre i a l’entrada a la serralada prepirinenca del Montsec, Balaguer està comunicada per les carreteres C-12, C-13, C-26 i C-53 i també per la línea ferroviària Lleida – La Pobla de Segur.

Al terme de Balaguer hi predomina el clima mediterrani continental amb hiverns freds i boirosos i estius calorosos i secs. Les precipitacions són escasses i irregulars.

La vegetació és de tipus mediterrani amb zones de secà, zones d’horta i bosc de ribera. També trobem una gran varietat de fauna a les zones de secà, a les planes i conreus i als boscos de ribera.

Les activitats que constitueixen la base econòmica de Balaguer són el sector serveis en primer lloc, seguit de la indústria, la construcció i l’agricultura i la ramaderia.

Els principals monuments museus i llocs d’interès els trobem al nucli antic de Balaguer, a la dreta del riu Segre: la plaça del Mercadal, el Museu de la Noguera, l’església de Santa Maria, les muralles gòtiques, el Castell Formós, la basílica del Sant Crist, el parc arqueològic del Pla d’Almatà.

A l’altra banda del riu hi trobem l’església i el claustre gòtic de Sant Domènec i el Centre d’ Interpretació de l’Or del Segre.

A 3 km de Balaguer hi ha el monestir cistercenc de Santa Maria de les Franqueses.