Ascó

Ascó, població de la comarca de la Ribera d’Ebre, es troba situada esglaonadament al cim d’un turó al marge dret del riu Ebre coronada per les restes d’un castell. A vista d’ocell podem distingir perfectament la part antiga, anomenada Vila Closa, de la moderna, l’Ascó de fins a 1700 de l'Ascó modern.

I és que caminar per Ascó comporta deixar-se portar pel temps. La seva antiguitat es remunta al neolític com així ho demostren restes de pedra tallada que s’han trobat al municipi. Vies estretes, tortuoses, escarpades, en ziga-zaga, obagues..., són els carrers moriscs. Ascó regalima història que només l' Ebre, als seus peus, pot explicar.

Els pobladors de l’edat del bronze, ibers, romans, àrabs, cristians i els actuals, formen una aliança amb el riu, la plana i les muntanyes..., poblats i realitats de les seves vivències en tots els temps.

Amb aigua, muntanyes i senders en majúscula, l’activitat esportiva està servida en safata verda de natura. A Ascó és possible practicar infinitat d’esports!

L'Ebre proporciona inoblidables passejades en llaüt a motor, practicables en grups d’amics o famílies, mirar cap a les ribes des de l’aigua, aixecar la vista fins als cingles, deixar-se arrossegar per la voluntat del corrent en un caiac o també sorprendre’ns amb  recorreguts ornitològics on descobrirem, des del riu, tota la fauna i flora que ens envolta. Els camins que voregen el riu pel seu marge dret, ens conviden a passejar per ells i observar el transcórrer tranquil de les seves aigües. Bicicleta de muntanya, passejades a cavall i altres activitats relacionades amb la natura estan al nostre abast.

No podem oblidar-nos de la seva oferta gastronòmica: embotits, oli, fruits secs  acompanyats de vins de gran qualitat i variada rebosteria, faran les delícies dels paladars més sibarites.

Les seves Festes, com la de Sant Antoni, al gener, a la calor de la foguera, les seves famoses "corrides" de cavalls o el ball de la jota fan d’aquesta festa que hagi estat declarada d’interès nacional, la Setmana Santa, la Mostra d’Arts i Oficis i el Tastavin’s al maig, Santa Paulina al juny, les Festes Majors a l’agost, Sant Miquel al setembre i la Fira de Nadal i Mostra del Cava a primers de desembre faran gaudir i divertir a tots els visitants.

Arquitectònicament, podrem visitar l’església parroquial amb els seus tres estils ben diferenciats, els porxos: antigues entrades a les muralles, Cal Cavaller, el pou de neu d’època morisca, les voltes i sitges: antic mercat medieval, la miranda sobre l'Ebre, Ca Estisora, el carrer Sequerets: antic cementiri musulmà, el castell i les ermites, l’antic molí d’oli recentment recuperat, la centenària Farmàcia Biarnés,... Tots aquests actius els podreu conèixer a fons en una de les innumerables visites guiades que des de l’Oficina de Turisme organitzen i os ofereixen  i que tenen com a punt final una gran degustació de productes locals, embotits, dolços, vins, fruits secs,....

Crta. Camposines, 21
Compartir