Mineria

Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat

Bellmunt del Priorat

El Museu de Les Mines de Bellmunt del Priorat es troba situat a l’antic complex industrial de la Mina Eugènia i a l’interior de la mateixa mina. D’aquesta manera el museu pretén mostrar i explicar la importància de la mineria del plom a la comarca del Priorat al llarg dels segles. 

La Mina Eugènia, situada a 400 metres del poble de Bellmunt del Priorat, va ser la més important d’aquestes mines degut a les seves dimensions i rendiment extractiu. El sistema d’explotació utilitzat és el de galeries unides per pous verticals, parlem per tant de mineria subterrània. La Mina Eugènia té un total de 20 plantes o nivells subterranis que arriben fins a 620 metres de profunditat, i un entramat d’uns 15 Km de galeries. 

A la boca de la mina s’aixeca el conjunt industrial minero-metal•lúrgic, construït entre finals del segle XIX i principis del segle XX, com a complement de l’activitat d’extracció minera. D’aquesta manera es processava in situ el mineral objecte de l’explotació, la galena, i se n’obtenia ja el plom en forma de lingots. El complex industrial està format pel castellet d’extracció, la sala de màquines, el rentador, els tallers, els magatzems, la foneria i les xemeneies de conducció dels fums, etc. 

L’explotació minera al Priorat va assolir el seu punt més àlgid entre finals del segle XIX i principis del segle XX, coincidint amb la industrialització, però el jaciment de plom d’aquesta zona és conegut i explotat des de la Prehistòria, ara fa uns 3.000 anys. 

La visita es pot complementar amb una passejada per la colònia minera, construïda entre els anys 1920 i 1960, i pels voltants del majestuós edifici de la direcció i l'administració de l'empresa Minas del Priorato, S.A, conegut com La Casa de les Mines, construït el 1905 seguint l'estil modernista de l'època. Tot això en un paratge inèdit, enmig de boscos i camps de vinya i olivers; i és que no hem d'oblidar que el Priorat és i ha estat al llarg de la seva història una comarca eminentment agrícola. 

Avantatges Club Xatic

Tarifa reduïda

Com arribar-hi

Des de Reus per la N-420 fins a Falset i des d’aquí per la T.P 7101. Des de Móra la Nova per la N-420 fins a la cruïlla amb la T.P 7101

Per a visitar el Museu de les Mines i fer la visita guiada a l’interior de la mina, cal reservar prèviament.
Podeu consultar la disponibilitat d'horaris i fer les vostres reserves trucant de dilluns a divendres al telèfon 626 384 706 o bé enviant un correu a museu@minesbellmunt.cat, en el qual heu d’indicar un telèfon de contacte. Cal rebre la confirmació de la reserva.

HORARI D’ESTIU (Juliol i Agost)
- De dimarts a dissabtes: visites a les 11 h, a les 12 h i a les 17 h.
- Diumenges i festius: visites a les 11 h i a les 12 h.
- Dilluns tancat, excepte el 15 d'agost.

HORARI DE L’1 DE SETEMBRE AL 30 DE JUNY
- De dilluns a divendres: visites concertades amb horari a convenir per a grups a partir de 10 persones.
- Dissabtes: visites a les 11 h, a les 12 h i a les 16:30 h.
- Diumenges i festius: visites a les 11 h i a les 12 h.
- Tancat del 24 de desembre al 15 de gener.

Consultar horaris especials per a ponts i Setmana Santa www.minesbellmunt.cat

Tarifa general
Museu: 3 €
Museu + visita guiada a la mina: 8 €

Tarifa reduïda
Museu: 2 €
Museu + visita guiada a la mina: 6 €

* De 8 a 16 anys
* Majors de 65 anys
* Carnet de discapacitat
* Carnet de família nombrosa o monoparental
* Carnet Jove
* Carnet d’estudiant
* Carnet Club Xatic
* Membres Associació mNACTEC
* Grups (a partir de 15 persones)

Tarifa reduïda especial: 5 €
* Carnet Docent Generalitat de Catalunya
* Grups escolars
* Majors de 65 anys en grup (a partir de 15 persones)
* Agències de viatges

Gratuït
* Menors de 8 anys
* Carnet Club Super3
* Membres ICOM

Carretera de la Mina, s/n
Bellmunt del Priorat
Compartir