Museu de l’Anxova i de la Sal

L'Escala

L'exposició permanent del museu, ubicat a l'edifici de l'antic escorxador de l'any 1913, inicia un recorregut cronològic des del segle XVI fins als nostres dies, mostrant-nos l'època, tècnica, tradició i el patrimoni del seu principal motor econòmic, la salaó de l'anxova .

Al llarg de cinc sales, cadascuna destinada a una temàtica diferent, ampliarem el nostre coneixement sobre els processos que es duen a terme en aquesta antiga i tradicional indústria.

A l'inici del nostre itinerari se'ns ensenya la procedència i els diferents tipus de sal, a més de la importància que va tenir aquest producte per al comerç marítim.

Coneixerem també, a la sala contigua del Museu de la Anxova i la Sal, gràcies a unes fantàstiques fotos de Josep Esquirol, quins van ser els orígens del port pesquer de l'Escala i en què consistia la tècnica de pesca dels "sardinals", unes xarxes de malla rectangulars que es mantenien a flotació mitjançant suros, mètode de pesca artesanal que es realitzava amb vaixells de vela llatina.

La tercera sala ens introdueix en la pesca amb "teranyina" (teranyina), que es va començar a utilitzar a principis del s. XX, en què se'ns mostra l'evolució que ha patit des de llavors fins als nostres dies, incloent el procés del tenyit de les xarxes. Aquesta mètode de pesca, també conegut sota el nom d'art de cèrcol amb llum, està orientat principalment a la captura de la sardina o el seitó, encara que no es descarta la pesca de peixos d'una mida més gran com sorells, verats o bonics, que es barregen amb els més petits.

El següent pas en el nostre recorregut, correspon ja a la comercialització de les captures, en les famoses i interessants subhastes del peix, on acudien els compradors i els propietaris de les fàbriques de salaó, per aconseguir el peix de més qualitat al millor preu, i que un cop pactat, sortien amb destinació als saladeros per a la realització de les conserves o als principals mercats.

Finalment, després de conèixer una mica millor les característiques biològiques del peix blau, ens explicaran quin és el procés de salaó que se seguia en les antigues fàbriques d'Empúries fins als mètodes més actuals que s'utilitzen a l'Escala, amb els que gràcies a la deshidratació parcial dels aliments, s'aconseguia un major gust i l'eliminació de bacteris que permetien preservar els aliments per més temps.

El Museu de l'Anxova i la Sal, també ofereix diferents rutes turístiques i culturals que ens permeten conèixer millor l'entorn natural i històric d'aquest  municipi pesquer de l'Escala.

Horari d'estiu

De l'1 de juliol al 30 d'agost
De dilluns a dissabte de 10:00h a 13:00h i de 17:00 a 20:00h
Diumenges de 10:00 a 13:00h

Horari d'hivern

De l'1 de setembre al 30 de juny
De dimarts a dissabte de 10:00h a 13:00h

Tancat els dilluns no festius, 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener.

Compartir