Construcció

Museu de Ceràmica La Rajoleta

Esplugues de Llobregat

La fàbrica de productes ceràmics Pujol i Bausis –coneguda popularment com La Rajoleta- ofereix una visió del llegat ceramista d’Esplugues.

Pujol i Bausis esdevé un ineludible punt de referència en l’àmbit de la producció de la ceràmica industrial catalana i, molt especialment, durant l’època d’esplendor del modernisme i noucentisme.

Actualment, el conjunt d’elements constituït per: els sis forns de tipus àrab, dos d’ells enterrats i de grans dimensions –descoberts l’estiu de 1993 i la tardor de 1996-, els dos forns d’ampolla i la xemeneia són un valuós testimoni de les vinculacions que la nostra ciutat mantingué històricament amb el fang.

Les prospeccions arqueològiques de l’any 1999 han incrementat l’interès d’aquest conjunt amb troballes de nous forns, basses i estructures de la zona energètica.

La xemeneia és de maó vist d’una alçada de 22 m i correspon a la sortida de fums de la màquina de vapor documentada des de 1886.

Els singulars quatre forns de tipus àrab són del s. XIX són possiblement, els elements més antics que es conserven, junt amb altres descobertes en les darreres excavacions.

Els dos impressionants forns soterrats a uns 9 m de profunditat són de grans dimensions, amb planta circular, d’uns 5 m de diàmetre, consten de dues cambres.

Els esplèndids dos forns d’ampolla, originàriament coberts, corresponen possiblement a l’etapa de construcció de les noves naus realitzades els anys 1913-1914, destinats a la cocció del gres i pasta blanca.

D’acord amb el detall dels propis catàlegs de la fàbrica, el seu establiment data de l’any 1850. No obstant això, segons darrers estudis, l’empresa fou fundada l’any 1858 per dos socis anomenats Màrius Jourdan Bourrell i Joan Terrada Cornet, naturals del sud de França.

No serà fins a la dècada vuitcentista dels setanta quan l’empresa es comandada per Jaume Pujol i Bausis, i pren gran relleu com a fàbrica de ceràmica artística. A finals del segle XIX, el negoci passa a mans de Pau Pujol Vila, moments que coincidiran amb l’època d’or de la fàbrica.

Arquitectes com Gaudí, Gallissà, Puig i Cadafalch, Domènech i Montaner, Font i Gumà, Bassegoda… nodreixen les seves obres arquitectòniques dels elements ceràmics elaborats a Pujol i Bausis.

Bona part d’arquitectes junt a altres artistes (A. Gual, A. De Riqué, Ll. Bru…) fan projectes ceràmics per encàrrec de la fàbrica.

La fàbrica comptà amb directors artístics de gran relleu com: Joan B. Alós i Peris (1881-1950)- pare d’una altra excepcional ceramista lligada a la població d’Esplugues, Angelina Alós i Tormo (1917-1997)- i Francesc Quer i Selves (1858-1933).

Pujol i Bausis amb la seva última denominació “Industrial Cerámica Vallvé, S.A.” va deixar de funcionar l’any 1984 clausurant definitivament una empresa que havia estat puntal de la ceràmica industrial del nostre país.

Malgrat la provisionalitat de les instal·lacions, la gran varietat i singular tipologia de forns reunits confereixen una certa excepcionalitat a tot el conjunt.

Avantatges Club Xatic

Entrada gratuïta per visita lliure i visites guiades

Com arribar-hi

Trambaix Línies T1-T2-T3; parada Pont d'Esplugues
Autobusos: 57, 63, 67, 68, 78, 15
Pàrquing reservat per autocars. C. Andreu Amat

Visites guiades els diumenges a les 11.00 h i a les 13.00h.
Tancat el mes d’agost i els dies 25 i 26 de desembre, i 1 i 6 de gener.
Altres horaris, prèvia concertació.

Entrada individual:
a) Tarifa normal: 3 Euros.
b) Tarifa reduïda: 1,5 Euros (Jubilats, Carnet d'estudiant. Carnet Jove, Aturats. Membres d'associacions
relacionades amb la ceràmica)
c) Tarifa combinada: 4 Euros. Visita guiada al Museu Can Tinturé i al Museu de Ceràmica La Rajoleta
d) Tarifa gratuïta: Tots els dissabtes. Nens menors de 12 anys (inclòs). Membres de l'ICOM i d'associacions
i institucions relacionades amb
els Museus. Professors. Club Súper3. Socis de l'AMPEL

Visites guiades, activitats i tallers:
a) Tarifa tallers i activitats per grup: 1h 60 eur i 2h 100 eur (màxim 25 persones per grup). De dilluns a
divendres

b) Tarifa tallers i activitats per grup: 1h 80 eur i 2h 120 eur (màxim 25 persones per grup). Dissabtes,
festius i horaris especials

Passatge Puig d’Ossa, s/n
08950 Esplugues de Llobregat
Compartir