Manufactura

Mosaics Martí

Manresa

Durant la segona meitat del segle XIX es desenvolupen els productes derivats del ciment. Una apartat particular d’aquests derivats va ser el paviment o mosaic hidràulic.

En els orígens de la fabricació del paviment hidràulic les premses eren manuals. A poc a poc, l’aplicació del vapor va substituir amb avantatge l’acció de l’home en favor de les premses. Les màquines alleugerien la feina, però en última instància eren les mans de l’operari les que asseguraven un producte ben acabat i de qualitat.

Els mosaics hidràulics arriben a la seva màxima esplendor amb el modernisme, on els mosaics llueixen en els principals edificis.

L’any 1913 Bernat Martí i Arandís obria els seu taller de mosaics a Manresa. La seva nissaga va continuar amb els seus fills Bernat, Ricard i Pere.

A finals de la dècada dels 50 la pressió d’altres productes (terratzos, ceràmiques i gres) fa desaparèixer completament la producció de mosaics hidràulics.

Malgrat tot, la qualitat, la bellesa i originalitat dels mosaics persistien. És per això que durant els anys 80 els néts de Bernat Martí recuperen la producció i la tradició dels paviments de mosaic hidràulic sota el nom de Mosaics Martí.

Ha estat una feina de recuperació del procés productiu dels mosaics, però també de la indústria auxiliar: rehabilitació de les premses, ajustatge dels motlles, realització de les trepes...

A Mosaics Martí ens esforcem cada dia per oferir, al segle XXI, uns mosaics hidràulics que combinen el saber fer artesanal amb les millors matèries primeres, per obtenir mosaics amb disseny i qualitat del modernisme i l’art dèco, combinat amb els dissenys dels nous productes contemporanis, aptes per a qualsevol circumstància.

  “L’originalitat consisteix a tornar a l’origen”. Antoni GAUDÍ 

Com arribar-hi

  • En vehicle:  des de Barcelona C-58 i C-55 
  • Des de Lleida:  A-2 i C-25
  • En BUS: a Estació autobusos de Manresa
  • En tren:  Renfe i FGC

Premi Nacional d'Artesania 2021

Visites guiades. Individuals i per a grups fins a 25 persones. Per a tots els públics.

Concertar prèviament a  info@mosaicsmarti.com  o  T. 938742551

Accessible cadira de rodes i cotxets.
Aparcament propi.

Compartir