Tèxtil

Ametlla de Merola

Puig-reig

El veritable impulsor de la fàbrica i fundador de la Colònia però, fou el fabricant Mateu Serra, originari de Vilassar de Mar, qui adquirí els terrenys per construir una nova fàbrica tèxtil.

El 1864 es començà a construir la fàbrica i catorze anys després, l’any 1878, ja hi treballaven 500 persones i s’hi havien construït noranta habitatges, una església i un edifici amb capacitat per allotjar cent quaranta noies. A partir de 1880 la colònia continuà creixent paulatinament convertint-se en un veritable nucli de població amb tots els serveis. L’estructura general de la colònia va ser concebuda pel seu mateix impulsor, Mateu Serra, qui tingué l’oportunitat de crear un nou “poble” d’una manera planificada i ordenada. L’element central de la colònia, la fàbrica, fou emplaçat al bell mig del conjunt urbanístic, entre els habitatges per als treballadors i la casa de l’amo.

Els habitatges dels treballadors es construïren alineats en carrers llargs al voltant de tres places: la de l’església, la del mercat i la del teatre, que també és la plaça d’accés a la fàbrica. La majoria dels habitatges encara avui existents tenen planta baixa i un pis a sobre. Són cases unifamiliars adossades de color blanc fet que li confereix un aspecte que recorda com les casetes dels menestrals i pescadors del Maresme, d’on era fill el fundador de la colònia.

Als anys seixanta ja es deixaren notar els primers indicis de crisi en el sector tèxtil i els propietaris afrontaren aquests moments difícils arrendant a particulars alguns serveis de la colònia, reduint la plantilla i, posteriorment, renovant maquinària per poder ser competitius.

Durant els anys vuitanta també es visqueren situacions molt complicades com les inundacions del novembre de 1982 però malgrat tot, la fàbrica continuà en funcionament fins l’any 1998. Actualment, amb 120 habitants, és un nucli de població que ha sabut conservar vives bona part de les seves activitats culturals, festives i els seus signes d’identitat propis.

Com arribar-hi

Venint de Manresa, des de la carretera C-16, cal prendre al sortida 73 i entrar al nucli de Navàs fins anar a trobar l'antiga carretera de Berga (c-1411z) que travessa per sota la carretera C-16. Seguir aquesta carretera fins trobar l'enrada a L'ametlla de Merola. Venint de Berga, cal prendre la sortida 75 de la carretera C-16 perpendre l'antiga carretera de Berga ( c-1411z) fins a trobar l'entrada a l'Ametlla de Merola.

Primer dissabte de mes a les 11:30h
Segon dissabte de mes a les 12:00h (Visita gratuïta, taquilla inversa)

5€ (Menors de 10 anys gratuït)

Compartir