Exposicions

“La revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis”

del 26 de febrer al 22 de maig

Activitat no permanent

Exposició itinerant comissariada pel Dr. Antoni Palomo, conservador del Museu d’Arqueologia de Catalunya, que mostra l’impacte que va generar la descoberta de l’assentament del poblat de la Draga, el 1990 i presenta als arqueòlegs protagonistes de la recerca. La Draga és un exemple paradigmàtic d’un poblat dels primers agricultors i ramaders del nord-est de la Península. La singularitat del jaciment, un dels pocs del seu tipus a Europa i on es conserva excepcionalment la matèria orgànica, permet emprendre una recerca única i emocionant d’un període històric vital per entendre com som avui en dia. Una recerca plena d’enormes reptes d’excavació, de conservació, d’anàlisi i d’interpretació, dirigida a obtenir una imatge el més real possible de com era la vida a la vora de l’estany de Banyoles fa uns set mil quatre-cents anys.

L’exposició s’estructura en diversos àmbits que responen a quatre conceptes bàsics que la protagonista del relat experimenta: l’emoció (per la descoberta del jaciment el 1990), l’anàlisi (mitjançant peces arqueològiques originals i rèpliques fidels), la interpretació (reconstrucció del que va succeir al poblat durant quasi 400 anys) i la imaginació (representació mitjançant la realitat virtual de com era el poblat i el seu entorn fa 7.000 anys).

Com a recurs museogràfic es presenten sis audiovisuals que connecten en primera persona amb els protagonistes de les descobertes d’alguns dels objectes més destacats de les excavacions. Mostren també els processos d’elaboració que haurien tingut aquestes peces (una aixa de fusta de roure, un pal cavador de fusta de boix, un anell d’os i un bol ceràmic).

L’últim àmbit està reservat a un espai en què la realitat virtual és la protagonista: el visitant entra en el poblat de la Draga i en el Neolític a través d’un audiovisual que recrea una passejada pel jaciment i el seu entorn. Aquest ha estat produït pel Departament de Prehistòria de l’UAB i l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial del CSIC i s’emmarca en un projecte del Programa Recercaixa, finançat per l’Obra Social ‘la Caixa’.

La mostra es complementa amb un programa d’activitats paral·leles per a públic escolar a través d’una maleta pedagògica i també amb activitats per a públic familiar i diverses conferències divulgatives.

CONFERÈNCIES

– 18 de març a les 19.00 h
El Poblat neolític de la Draga. Mètodes científics.
Xerrada a càrrec del Dr. Xavier Terradas (IMF, CSIC).

– 8 d’abril a les 19.00 h
Agricultura, gènere i desigualtat social durant el neolític.
Xerrada a càrrec de la Dra. Raquel Piqué, catedràtica de Prehistòria de la UAB.

TALLERS

– 26 de març a les 18.00 h
El pa, aliment dels Déus
Taller de molta i elaboració de pa.
Amb la col.laboració del Museu i Poblat Ibèric Ca N’Oliver.

– 9 d’abril a les 18.00 h
Pintem pintures rupestres amb materials del neolític
Taller de pintura amb pigments naturals, com plantes, carbó o fins i tot minerals.
A càrrec de Montserrat Abril, Aula d’Art de Palafrugell.

– 7 de maig a les 18.00 h
Les dones fan olles i cassoles
Taller de modelatge de ceràmiques neolítiques.
Amb la col.laboració del Museu i Poblat Ibèric Ca N’Oliver.

Vine i endinsa’t en el poblat dels prodigis mitjançant els objectes originals, els audiovisuals i la realitat virtual per experimentar el neolític en primera persona.

Horari: De dimarts a dissabte de 10.00 a 13.00 h i de 16.00 h a 19.00 h Diumenge de 10.00 a 14.00 h
Idioma: català
Preu: Gratuït
Accesibilitat: persones amb mobilitat reduïda
Lloc:
Museu del Suro
Tel.: 972307825
Correu electrónic: info@museudelsuro.cat